Copyright © 2022 - Pelckmans Uitgevers nv.

Inschrijven is niet meer mogelijk.

_________________

Deze wedstrijd is afgelopen en alle deelnemers worden persoonlijk gecontacteerd.

De prijsophaling zal doorgaan in de foyer van CC De Mastbloem te Waregemsesteenweg 22, 9770 Kruisem op vrijdagavond 09 december 2022. Marc de Bel zal er de winnende boekenpakketten signeren van 17u30 tot 19u30. Vanaf 20u00 wordt in de grote zaal het jaarboek Hultheim 2022 voorgesteld.


W I N

Marc de Bel vertelt in zijn alweer negende historische youngadult Stiene van de Geitenhoek het verhaal van ‘de schat van Arras’. Vanuit het standpunt van Stiene Bosman, of Stiene van de Geitenhoek, zoals ze in het dorp wordt genoemd, neemt Marc de Bel ons mee doorheen de geschiedenis.

100 jaar geleden, op donderdag 21 september 1922 werd de grootste Romeinse munten- en juwelenschat aller tijden naar boven gespit uit de kleigrond van het Noord-Franse Arras. Het waren Kruishoutemse seizoenarbeiders die er tijdens hun noeste arbeid in een steenbakkerij ‘par hasard’ en met de pikhouweel in de hand een tweetal Romeinse amforen blootlegden.

De Kruishoutemse ‘campagnards’ wisten niet wat hun rechten in het buitenland waren, namen het zekere voor het onzekere, verdonkeremaanden een aanzienlijk aantal munten en medaillons en vluchtten ermee naar België.

Een belangrijk onderdeel: een waardevolle ring, is nog steeds zoek. Weet jij waar de vader van Smetje de gouden zegelring uit de schat van Arras verloren heeft?

ONTDEK HET BOEK

Vlaanderen, zomer 1922.

Om de eindjes aan elkaar te knopen helpt Stiene Bosman, of Stiene van de Geitenhoek, zoals ze in het dorp wordt genoemd, na haar werk op ’t Berkenhof een handje in café Het Damberd. Daar leert ze Lowie Boonen kennen. Ze wordt op slag verliefd op de twee jaar oudere, rijke brouwerszoon. De liefde is wederzijds en het eerste Oogstbal, waar de twee tieners samen naartoe gaan, wordt er een om nooit te vergeten. Maar Stiene is niet langer welkom op ’t Berkenhof en ander werk is moeilijk of zelfs helemaal niet te vinden. In tegenstelling tot in Frankrijk, waar zowat een derde van de Vlamingen regelmatig seizoenarbeid verricht. Het is zwaar werk, maar de arbeiders worden er goed betaald. Alleen moet Stiene Lowie dan wel zes weken missen. Een verscheurende keuze voor haar jonge, smoorverliefde hart…

‘Wachten op iemand die je graag ziet is als de wind die blaast op een vuur’, zegt oma. ‘Is de liefde groot, dan wakkert de wind het vuur nog aan. Is ze klein, dan blaast de wind het vuur uit…’

Ontdek het boek

Maak kans op één van de honderd boekenpakketten. Eén van de gelukkige winnaars wint bovendien een exclusieve tour door het Archeocentrum Velzeke, samen met Marc de Bel.

Tip: Het antwoord is te vinden in het pas verschenen boek Stiene van de Geitenhoek van Marc de Bel.